Assalamualaikum.... Hari ni rara nak kongsikan sedikit menu ahad yg betul2 buat meleleh ayiaq liuq... Rara org utara, so memang xsangka bahan terbuang ni boleh dan sedap bila dimakan... Menunya adalah MASAK LEMAK KULIT RAMBAI... Menu ni dr terengganu... Jgn xtauuuu, org penang pon boleh suka makan masakan timur.... Jom tengok....
Perghhhhh, meleleh takkkkk??? Cukup lah nasik panas, ikan goreng, sambal belacan + ulam dan masak lemak kulit rambai ni... Boleh buat tambah nasik berpinggan2... Diet??? Esok jelahhh... Hahaha...
Ni resepi yg rara dapat kongsikan :
Bahan2:
Kulit rambai secukupnya
10 btg kacang pjg
1 biji bawang besar - hiris
2 biji cili masak dipotong memanjang
3 ekor sotong dibersihkan dan dipotong
1 ekor ikan selayang.. di bakar dan ambil isinya..
petai jika suka
santan
Cara-caranya:
Kulit rambai di rebus dan di ramas2 untuk membuang rasa masamnya.
Campurkan semua bahan2 di atas , masukkan santan,garam, gula dan masakkan di atas api sederahana.
Kene sentiasa kacau supaya tak pecah minyak.
Masak sampai kuahnya sebati dan padamkan api. Siap.
SELAMAT MENCUBA....
0 comments:
Post a Comment